Mitchell Ryan, acteur in ‘Lethal Weapon’ en ‘Dharma & Greg’, sterft op 88-jarige leeftijd

Mitchell Ryan, de acteur met vierkante kaken die een heroïnesmokkelende gepensioneerde generaal speelde in de eerste  Lethal Weapon  -film, een ex-gevangene in  Dark Shadows  en een onaangename vader in  Dharma & Greg , is overleden. Hij was 88.

Ryan stierf vrijdag aan congestief hartfalen in zijn huis in Los Angeles, vertelde zijn stiefdochter Denise Freed aan.

 

Ryan was misschien op zijn best als Shorty Austin, een ranchhand die zich met het verkeerde publiek mengt, in de Lee Marvin-Jack Palance Western  Monte Walsh  (1970), geregisseerd door William Fraker naar een roman van Jack Schaefer ( Shane ).

 

 

Ryan had een belangrijk jaar in 1973, toen hij tegenover Clint Eastwood verscheen in  High Plains Drifter  en  Magnum Force  – in het laatste als een uitgebrande motorpatrouille – met Robert Mitchum in Peter Yates’  The Friends of Eddie Coyle  en als een hippie- hatende detective naast Robert Blake in  Electra Glide in Blue .

Ryan portretteerde ook het hoofd van een sanatorium en leider van een Druïde-achtige sekte in  Halloween: The Curse of Michael Myers  (1995), Hugh Hefner in  Death of a Centerfold: The Dorothy Stratten Story  (1981) en Minnie Driver’s vader in  Grosse Pointe Leeg  (1997).

Als generaal Peter McAllister komt Ryan vast te zitten in een gekantelde auto en gaat hij omhoog in een vuurbal op Hollywood Boulevard in Richard Donner’s  Lethal Weapon  (1987), gedaan door detectives Martin Riggs ( Mel Gibson ) en Roger Murtaugh ( Danny Glover ) in hun eerste filmische samenwerking.

Later speelde Ryan het voor de lol op ongeveer 120 afleveringen van de ABC-sitcom  Dharma & Greg  uit 1997-2002 als Edward Montgomery, de rijke, dronken vader van Greg (Thomas Gibson) en de trotse afgestudeerde Notre Dame die vaak worstelt met Dharma’s hippie-vader (Alan Rachins).

Drie jaar lang verscheen Ryan als ex-gevangene Burke Devlin op Dark Shadows  voordat hij in 1966 werd ontslagen. “Ik was dat jaar zo dronken, ik herinner me amper waar het over ging”, vertelde hij  in 1976 aan TV Guide  . (Hij zei dat hij uiteindelijk gaf de drank op.)

Op Facebook schreef zijn Dark Shadows -medester Kathryn Leigh Scott dat Ryan “een geweldig cadeau in mijn leven was. Ik koester mijn warme herinneringen aan zijn mooie ziel. Mijn hart is gebroken.” Hij speelde Burke Devlin in de soap, en zij was Maggie Evans.

Later verscheen hij in andere dagseries, waaronder  All My Children ,  Santa Barbara  en  General Hospital .

In een interview in 2018 zei Ryan dat hij bijna de rol van Jean-Luc Picard in  Star Trek: The Next Generation had gekregen .

 

 

“Ik was redelijk goed overwogen totdat ze die ongelooflijke Britse acteur tegenkwamen… Patrick Stewart ,” zei hij . “Ik weet niet hoe dichtbij ik kwam, maar ik kreeg [toen] te horen dat er echt over me werd nagedacht en het zag er goed uit.”

Hij verscheen in 1989 in de serie als de vervreemde vader van Cmdr. William Riker (Jonathan Frakes).

Ryan werd geboren in Cincinnati op 11 januari 1934 en groeide op in Louisville, Kentucky. Zijn vader was een nieuwigheidsverkoper en zijn moeder een schrijver.

Na een periode bij de Amerikaanse marine, waar hij tijdens de Koreaanse oorlog in de speciale entertainmenteenheid diende, raakte Ryan ervan overtuigd dat acteren iets voor hem was nadat hij Warren Oates had zien schitteren in een productie van  Dark of the Moon  uit 1953 in Louisville.

“Als je [jong] bent en geen eigen gevoelens hebt, heeft het theater een fatale aantrekkingskracht”, vertelde hij aan  TV Guide . “Ik raakte helemaal betrokken, werkte voor niets, 20 uur per dag. Spelen om iemand anders te zijn, haalde me uit mezelf en gaf de illusie van betekenis en waarde.”

Hij verhuisde naar New York en werkte op het podium en voor televisie, waarna hij zijn filmdebuut maakte in  Thunder Road  (1958), met Mitchum in de hoofdrol.

“Ik had een kleine scène met Mitchum, die net geen god was en op het hoogtepunt van zijn populariteit”, herinnert Ryan zich . “Hij stond bij de camera en maakte een grapje met de bemanning. Eindelijk hoorde ik mijn scène roepen, waarop Mitchum naar me toe liep, even stil was en toen zei: ‘Denk eraan, ik ben Grote Mitch en jij bent Kleine Mitch.’ Hij keek grimmig, barstte toen in lachen uit en zei: ‘Laten we dit verdomde ding doen.’ “

Ryan verscheen in tv-shows als  Naked City  en  The Defenders  en deed mee aan Joseph Papp’s New York Shakespeare Festival, en bereikte vervolgens Broadway in 1966 als een van de slechteriken die een blinde vrouw (Lee Remick) terroriseren in de thriller  Wait Until Dark , geregisseerd door Arthur Penn.

Hij merkte op dat zijn personage in  Monte Walsh werd aangekondigd als de ‘op één na beste bronc-rijder in het Westen’. Ryan had echter nog nooit paard gereden en verdiende daarmee de bijnaam “The Lincoln Center Kid” op de set.

In de jaren zeventig speelde Ryan in drie kortstondige tv-series:  Chase , een politieshow die mede werd gemaakt door Stephen J. Cannell; Executive Suite , gebaseerd op de William Holden-film uit 1954; en  Having Babies , een ziekenhuisdrama.

Zijn filmcredits omvatten ook  Two-Minute Warning  (1976),  Midway  (1976),  Hot Shots! Part Deux  (1993),  Speechless  (1994),  Judge Dredd  (1995),  Liar Liar  (1997) en  The Devil’s Own  (1997).

Naast zijn stiefdochter zijn onder meer zijn vrouw Barbara; kleinkinderen Ashley, Jacqueline, Olivia, Kaila en Noah; schoondochter Elizabeth; en schoonzus Maria.

Hij publiceerde een memoires, Fall of a Sparrow , in 2021.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here