Diabetes en nieren: wat gebeurt er als je niet voor jezelf zorgt?

Wat u moet weten over diabetische nefropathie

De nieren zijn een van de andere organen die worden aangetast als u diabetes heeft en niet voor uzelf zorgt. De complicatie waaraan dit orgaan lijdt, wordt “diabetische nefropathie” genoemd en als deze ernstig is, kan dit ertoe leiden dat uw nieren niet meer werken .

Vanaf het moment dat u het nieuws krijgt dat u diabetes heeft, zal de arts zeer nadrukkelijk aangeven dat u voor uzelf moet zorgen. Het onder controle houden van uw bloedglucose (suiker)spiegels en deze op een gezond niveau houden, is de sleutel tot het vermijden van de complicaties van diabetes, die verschillende organen in het lichaam aantasten, zoals het hart en de bloedvaten; de ogen; de zenuwen; de tanden en het tandvlees en natuurlijk de nieren.

Welke invloed heeft diabetes op uw nieren ?

Veel mensen vragen zich dit af, omdat het op het eerste gezicht lijkt alsof het een niets met het ander te maken heeft. Om te begrijpen hoe de zogenaamde “diabetische nefropathie” ontstaat, is het een goed idee om uit te leggen wat nierfunctie inhoudt en hoe het komt dat ongecontroleerde diabetes hen zodanig beschadigt dat ze niet meer werken.

De nieren voeren een taak uit die helemaal niet gemakkelijk is en te vergelijken is met een complexe opwerkingsmachine. Elke dag zuiveren ze ongeveer 190 liter bloed om 1,9 liter afval en overtollig water te filteren dat urine wordt en wordt opgeslagen door de blaas.

Afval wordt gevormd als gevolg van de normale afbraak van weefsels en het voedsel dat we eten. Zodra het lichaam opneemt wat het nodig heeft uit voedsel om energie te maken en weefsels te herstellen, worden de afvalstoffen via het bloed naar buiten gestuurd. Als de nieren deze afvalstoffen niet zouden filteren, zouden ze zich ophopen in het bloed en zou het lichaam bedwelmd raken.

De filtratie van afval vindt plaats in kleine “eenheden” die zich in de nieren bevinden en die “nefronen” worden genoemd. Elk van uw nieren heeft ongeveer een miljoen nefronen, en daar komt een klein bloedvat (capillair), bekend als een glomerulus, samen met een buisje dat urine verzamelt, een tubulus genaamd, en een complexe uitwisseling van chemicaliën vindt plaats wanneer afval en water het bloed verlaten en in de urinewegen komen (uit urine). Is het niet verbazingwekkend wat dit paar boonvormige orgels doet?

Als u diabetes heeft, kan uw lichaam glucose niet goed gebruiken. Het blijft dus in de bloedbaan (in het bloed) en in plaats van te worden afgebroken, werkt het als een gif dat de nefronen beschadigt. En zoals je kon zien, zijn de nefronen essentieel voor de nieren om te werken. Als ze niet meer werken, is het noodzakelijk om toevlucht te nemen tot dialyse, een kunstmatige procedure die wordt gebruikt om het bloed te filteren.

Het klinkt helemaal niet leuk, want dat is het niet.

Wat zijn de symptomen van diabetische nefropathie?

Helaas geeft deze aandoening in een vroeg stadium geen symptomen. Daarom is het ZEER BELANGRIJK dat u regelmatig uw urine test op de aanwezigheid van het eiwit albumine. Dit is de eerste indicatie dat er nierschade is. Als het vroeg wordt ontdekt, bent u nog op tijd om uw nieren te redden.

  • Als u diabetes type 1 heeft, laat dan elk jaar uw urine testen als u al 5 jaar diabetes heeft.
  • Als uw kind diabetes heeft, moeten regelmatige controles in de puberteit beginnen.
  • Als u diabetes type 2 heeft, moet u eenmaal per jaar uw urine laten testen vanaf het moment dat u de diagnose diabetes heeft.

Wanneer de schade aan de nieren als gevolg van nefropathie aanzienlijk is, stijgt uw bloeddruk en begint u een ontsteking (zwelling) te voelen, vooral in de voeten en benen. Cholesterol en triglyceriden verhogen ook hun niveaus aanzienlijk.

Hoe kan diabetische nefropathie worden behandeld?

De belangrijkste behandeling is het nemen van bloeddrukverlagende medicijnen zoals ACE-remmers of ARB’s.

U en uw arts zullen een plan moeten bedenken om uw bloeddruk onder 130/80 en uw cholesterolgehalte laag te houden. Hiervoor moet u een vetarm dieet volgen, natrium (zout) verminderen en letten op de eiwitconsumptie, omdat deze uw nieren twee keer zo hard laten werken. Lichaamsbeweging is ook de sleutel tot het reguleren van uw bloeddruk en cholesterol. U krijgt hoogstwaarschijnlijk ook cholesterolmedicatie, als u deze nog niet gebruikte.

Kun je diabetische nefropathie of nierschade voorkomen?

Natuurlijk! Vanaf het moment dat u de diagnose diabetes krijgt, moet u uw bloedglucosewaarden onder controle houden door gezond te eten, uw ideale gewicht te behouden en regelmatig te sporten. Zoals ik al zei, ze zijn de 3 sleutels tot succes in de gezondheid van patiënten met diabetes, gecombineerd met regelmatige bezoeken aan uw arts en stoppen met roken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here