TV-producent geconfronteerd met kosten voor financiering Russische netwerken

TV-producent Jack Hanick, een Amerikaans staatsburger, is gearresteerd voor het financieren van een Russische media-oligarch die via verschillende televisienieuwsnetwerken agressie promoot in Oekraïne . Hoewel de aanklachten betrekking hebben op sancties die in 2014 zijn uitgevaardigd nadat Rusland de Krim, een regio in Oekraïne, had geannexeerd, geven federale aanklagers aan dat ze krachtig zullen vervolgen voor zaken tegen degenen in de entertainmentindustrie met Russische financiële connecties.

In een aanklacht die donderdag werd ontsloten, beschuldigde het ministerie van Justitie Hanick van het financieren van de Russische oligarch Konstantin Malofeyev in strijd met de sancties tegen Rusland die in 2014 waren uitgevaardigd.

 

 

“Het ministerie van Justitie zal er alles aan doen om de Russische agressie en inmenging uit te roeien”, zei assistent-procureur-generaal Matthew G. Olsen van de afdeling Nationale Veiligheid van het ministerie van Justitie in een verklaring van donderdag .

Volgens de klacht was Hanick van 1996 tot 2011 een producent voor een Amerikaans kabelnetwerk in New York City. Meerdere rapporten stellen dat zijn werkgever Fox News was, en een LinkedIn-profiel voor dezelfde naam vermeldt ervaring bij Fox News Channel gedurende diezelfde periode. jaar. Fox heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Hanick riskeert een gevangenisstraf van maximaal 25 jaar wegens vermeende schending van de International Emergency Economic Powers Act en het afleggen van valse verklaringen aan federale openbare aanklagers. Hij werd op 3 februari in Londen gearresteerd en wacht op uitlevering.

Volgens de aanklacht, die hieronder is ingesloten, werkte Hanick voor Malofeyev, zelfs nadat sancties Amerikaanse burgers verboden zaken met hem te doen. Het werk is gerelateerd aan Malofeyev’s oprichting van televisienieuwsnetwerken in Rusland, Bulgarije en Griekenland die de Russische agressie in Oekraïne promoten.

Aanklagers zeggen dat Hanick een leidende rol speelde bij de netwerken en op verschillende momenten werd beschreven als bestuursvoorzitter, algemeen producent en algemeen adviseur. Hij had naar verluidt de controle over de technische en productiebeslissingen.

Hanick werkte ook aan een project om een ​​Grieks televisienetwerk op te richten en te leiden en aan pogingen om een ​​Bulgaars televisienetwerk te verwerven. In een e-mail van november 2015 die in de klacht wordt beschreven, schreef Hanick aan Malofeyev dat een Russisch tv-netwerk in Griekenland een “mogelijkheid zou zijn om het standpunt van Rusland in detail te beschrijven”.

In verband met de pogingen van Malofeyev om een ​​Bulgaars televisienetwerk te kopen, zou Hanick stappen hebben ondernomen om de rol van Malofeyev bij de overname te verbergen, zodat het zou lijken alsof de koper een Grieks staatsburger was in plaats van Malofeyev, aldus de aanklacht.

 

 

Tijdens een interview met FBI-agenten in februari 2021 beweren officieren van justitie dat Hanick valse verklaringen heeft afgelegd over zijn werk voor Malofeyev.

“De aanklacht die vandaag is geopend, toont de toewijding van dit bureau aan de handhaving van wetten die bedoeld zijn om degenen die hun rijkdom zouden gebruiken om fundamentele democratische processen te ondermijnen, te belemmeren”, zei de Amerikaanse procureur Damien Williams voor het zuidelijke district van New York. “Dit bureau zal een leider blijven in het werk van het ministerie van Justitie om verantwoordelijke actoren te houden die flagrante en ongerechtvaardigde oorlogsdaden zouden steunen.”

AMPTP weigerde commentaar te geven. De Producers Guild of America reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

De DOJ zegt dat dit de “eerste strafrechtelijke aanklacht ooit is waarin wordt beschuldigd van schending van Amerikaanse sancties die voortvloeien uit de Russische ondermijning van democratische processen en instellingen in Oekraïne in 2014.” De verklaring van donderdag prees ook de onlangs aangekondigde Task Force KleptoCapture van het DOJ , die is toegewijd aan het afdwingen van sancties, exportbeperkingen en economische tegenmaatregelen die zijn opgelegd als reactie op “Ruslands niet-uitgelokte militaire invasie van Oekraïne.”

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here