Nier- (nier)ziekte vereist een speciaal dieet

Heeft u problemen met uw nieren? Hun juiste functie is de sleutel tot de algehele gezondheid, omdat de nieren helpen bij het verwijderen van afvalproducten uit het lichaam. Als u lijdt aan nierfalen of nierfalen, is het belangrijk dat u een speciaal dieet volgt om de progressie van de ziekte te stoppen en om uw lichaam in een zo goed mogelijke conditie te houden.

Een adequate voeding helpt patiënten met nierfalen  of nierfalen om een ​​goede voeding te krijgen, gebaseerd op voedingsmiddelen die de progressie van de ziekte vertragen of vertragen, om hun elektrolyten, mineralen en vocht in balans te houden, omdat ze de ophoping van afvalstoffen in het lichaam verminderen. het lichaam. Het is essentieel dat u de aanwijzingen van uw arts en een gekwalificeerde diëtist opvolgt, maar over het algemeen zijn dit de belangrijkste punten om dagelijks in gedachten te houden:

  • Beperk de hoeveelheid vloeistoffen (niet alleen dranken, maar ook voedingsmiddelen zoals soepen, consommés, gelei of sorbets)
  • Verminder de hoeveelheid eiwit (als u niet gedialyseerd wordt)
  • Beperk zout
  • Eet voldoende calorieën als je aan het afvallen bent

De volgende richtlijnen, aangeboden door de National Kidney Foundation , kunnen u helpen bij het plannen van uw maaltijden en het opnemen of verminderen van bepaalde voedselgroepen in uw dieet.

Eiwit. Het moet worden beperkt tot 1 gram (0,04 oz ap.) per dag per kilogram gewicht. Als je het op deze manier beperkt, kunnen sommige symptomen zoals misselijkheid, braken, slechte smaak in de mond en gewichtsverlies worden verlicht.
Hier zijn voorbeelden van de hoeveelheid eiwit in enkele van de meest voorkomende voedingsmiddelen: 1 ei, 7 gram 7 gram eiwit; 1 kippendij, 14 gram (ongeveer 0,5 oz); 8 ons (1 kopje) magere melk, 8 gram (0,28 oz ongeveer); 1 sneetje brood, 2 gram (0,07 oz ongeveer); 1 kop gekookte rijst, 4 gram (0,14 oz ongeveer); 1/2 kopje maïs, 2 gram (0,07 oz ongeveer).

calorieën. U moet voldoende calorieën consumeren om gezond te blijven en weefselbeschadiging te voorkomen. Het ideaal, volgens de National Kidney Foundation : 35 calorieën per kilogram (2,5 pond) per dag voor mensen onder de 60 en 30 calorieën voor mensen boven de 60. Calorieën zitten vooral in koolhydraten, eiwitten en vetten.

koolhydraten. Ze zijn een goede bron van calorieën en energie. Als u een eiwitarm dieet moet volgen, kunt u dit vervangen door koolhydraten, zoals fruit, volkoren brood, granen, groenten, honing, gelei en suiker, die ook energie leveren aan het lichaam.

vetten. Ze zijn een goede bron van calorieën, maar je moet enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten  (olijfolie of koolzaadolie) gebruiken om je bloedvaten gezond te houden en ook om je hart te beschermen.

zout of natrium Voedingsmiddelen met veel zout of natrium verhogen de bloeddruk, een van de belangrijkste oorzaken van nierziekte. Sommige natriumrijke voedingsmiddelen die u moet vermijden: spek, ham, jerky (rauw rundvlees, machaca, beef jerky), hotdogs, pizza, Chinees eten, junkfood, ingelegde komkommers, kaas, sojasaus, soepen in blik en pakketchips. Let bij het kopen van voedsel op deze informatie op etiketten:

  • Laag in natrium
  • geen toegevoegd zout
  • natriumvrij
  • verlaagd natrium
  • Zonder zout

Kijk op het etiket hoeveel zout er per portie in zit. De producten die bij u passen, zijn producten die minder dan 100 mg per portie bevatten. Als zout bovenaan de lijst met ingrediënten staat, is het niets voor jou. Andere aanbevelingen zijn:

  • Voeg geen zout toe aan voedsel (zet de zoutvaatje niet op tafel om verleiding te voorkomen). Om smaak aan voedingsmiddelen toe te voegen, voegt u kruiden toe die veilig zijn en die u zonder beperkingen kunt toevoegen.
  • Vermijd het gebruik van zoutvervangers omdat deze kalium bevatten en u dit moet beperken.

vloeistoffen Je moet ze beperken naarmate de ziekte vordert. Als uw nieraandoening mild is, zijn er meestal geen beperkingen. Maar als de nieren stoppen met het produceren van urine, begin dan met dialyse en verander de hoeveelheid water om afval en vochtophoping tussen dialysesessies te beperken (zie hieronder voor details).

fosfor en calcium. Het zijn twee belangrijke mineralen voor het lichaam, maar je moet op hun consumptie letten. Als het fosforgehalte in het bloed te hoog is, kan dit het calciumgehalte verlagen. Als gevolg daarvan haalt het lichaam het benodigde calcium uit de botten, en deze verslechteren. Sommige voedingsmiddelen met een hoog fosforgehalte om te beperken of te elimineren zijn: melk (gebruik vervangers); bonen (bonen, kidneybonen) rood, zwart en wit; limabonen; walnoten; chocolade; yoghurt; kaas; lever; sardines en desserts op basis van melk.

Potassium.Het is een noodzakelijk mineraal om de hartslag regelmatig te houden. Als de nieren geleidelijk verslechteren, moet de kaliumconsumptie ook worden verminderd, zodat het hartritme niet verandert. Waar wordt kalium gevonden? Nou ja, voornamelijk in groenten en fruit zoals perziken, peren, kersen, appels, ananassen, mandarijnen en watermeloenen. Om overmatige consumptie te voorkomen, moet u eraan denken om sinaasappels (en hun sap), kiwi’s, rozijnen of ander gedroogd fruit, bakbananen (of bananen), meloen en pruimen te beperken of te vermijden. Bij groenten kun je eten: broccoli, kool (kool), wortel, bloemkool, selderij, komkommer, aubergine, sla, ui, paprika, waterkers en pompoen (pompoen). Vermijd of beperk asperges, avocado,

IJzer . In gevorderde gevallen van nierfalen hebben patiënten vaak bloedarmoede door een tekort aan dit mineraal, daarom moeten ze meer ijzer binnenkrijgen. Je vindt het in lever, rundvlees of varkensvlees en verrijkte granen. Een arts of een gekwalificeerde voedingsdeskundige moet worden geraadpleegd om te zien of ijzersupplementen moeten worden ingenomen.

Als u al dialyse ondergaat 

Wanneer nierfalen of nierfalen optreedt en de nieren niet meer werken , moet u worden gedialyseerd om onzuiverheden te verwijderen. Aangezien uw nieren geen of zeer weinig urine meer produceren, is een van de eerste maatregelen het beperken van de hoeveelheid vloeistof die u consumeert, zodat deze zich niet ophoopt in uw lichaam. Dan:

  • Beperk of vermijd voedingsmiddelen die veel water bevatten (soepen, gelei, ijs, druiven, meloenen, watermeloenen, sla, tomaten, selderij).
  • Om dorst te voorkomen, vermijd voedingsmiddelen met zout en kies die met een laag natriumgehalte of die het niet bevatten.
  • Breng het eten op smaak met kruiden en specerijen.

Het is waar dat als je een vergevorderde nierziekte hebt, je weinig eiwitten zou moeten consumeren, maar als de ziekte voortschrijdt en je dialyse nodig hebt, heb je een grotere hoeveelheid eiwit nodig. Een persoon die wordt gedialyseerd, moet 220 tot 280 gram eiwitrijk voedsel eten, zoals vis, gevogelte, varkensvlees of eieren, om spieren en weefsel aan te vullen die dagelijks verloren gaan.

Nierziekte is altijd ernstig, daarom is het uiterst belangrijk dat u uzelf voorlicht over wat u kunt eten en wat u moet vermijden. En dat u strikt de instructies van uw arts opvolgt. Onthoud dat het eten van een dieet dat geschikt is voor uw toestand en het zorgvuldig controleren van alles wat u eet, de beste hulp is die u uw nieren kunt geven als ze niet langer goed werken. Daardoor ga je je beter voelen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here