Tips om je nieren aan het werk te houden

Niergezondheid mag niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Mayo Clinic Health Letter bespreekt risicofactoren voor nierziekte en manieren om de nieren hun belangrijke werk te laten doen door afval en overtollig vocht uit het lichaam te filteren.

Verschillende factoren verhogen het risico op een nierziekte, waarvan sommige onmogelijk onder controle te houden zijn, zoals 65 jaar zijn, een voorgeschiedenis van nierziekte of zwart, Amerikaans-Indiaans of Aziatisch-Amerikaans zijn. In plaats daarvan kunnen andere factoren, zoals diabetes, hoge bloeddruk, hartaandoeningen, roken, zwaarlijvigheid en een hoog cholesterolgehalte, worden aangepakt door middel van behandeling of veranderingen in levensstijl.

Het is de moeite waard om met een arts te praten over uw persoonlijke risicofactoren, aangezien hij of zij eenvoudige tests kan aanbevelen, zoals een bloeddrukmeting of een bloed- en urinetest, om te zien hoe goed uw nieren werken. Wanneer nierfalen vroeg wordt opgemerkt, kan het worden vertraagd of zelfs gestopt met veranderingen in levensstijl en behandeling van onderliggende aandoeningen.

Mayo Clinic Health Letter biedt de volgende suggesties om uw nieren te laten werken:

Houd diabetes nauwlettend onder controle, de meest voorkomende oorzaak van chronische nierziekte. Wanneer de bloedglucosespiegels hoog zijn, zijn de nieren beschadigd.

Beheers hypertensie die de oorzaak kan zijn van chronische nierziekte, maar er ook van kan voortvloeien. Hoe dan ook, hoe dichter de bloeddruk bij het doel ligt, hoe beter de situatie voor de nieren. Hoge bloeddruk beschadigt de kleine nierbloedvaten en verhindert de goede werking van de nier.

Dagelijks fysiek actief zijn, hart-gezond voedsel eten en indien nodig afvallen, helpt ook de bloeddruk onder controle te houden. Daarnaast kan het ook nodig zijn om medicatie te nemen.

Vermijd het gebruik van een grote hoeveelheid pijnstillers omdat langdurig gebruik en in grote mate schade aan de nieren kan veroorzaken. Deze pijnstillers omvatten aspirine, paracetamol (Tylenol, anderen), ibuprofen (Advil, Motrin, anderen), naproxen (Aleve, Naprosyn, anderen), evenals de COX-2-remmer colecoxib (Celebrex).

Eet nier-gezond en om dit te bereiken zou het helpen om de hoeveelheid natrium en kalium te beperken. Een diëtist kan met u praten over deze punten en andere veranderingen die u kunnen helpen gezond te eten en nierziekte te stoppen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here